kallbadhus
Tips

Bada i kallbadhus

Traditionen med kallbadhus går långt tillbaka i tiden och på senare år har den fått en yngre publik. Oavsett om du är nybörjare på vinterbad eller en erfaren kallbadare kan du fördjupa dig i denna tradition i ett av de många kallbadhusen vi har i Sverige.

Kallbadhuset i Varberg

Kallbadhuset i Varberg byggdes på styltor 1903 och är något av en svensk ikon. Det ligger i en byggnad i orientalisk stil, komplett med dekorativa kupoler, och denna pärla på västkusten har en historia som kan spåras tillbaka till 1820-talet då en flytande bassäng byggdes för att möjliggöra kalla dopp i havet. När du besöker denna unika anläggning i dag behöver du inte ta med dig badkläderna – det här är en nudistanläggning med två särskilda områden: ett för män och ett för kvinnor. Det är öppet året runt och har ett kafé med vacker utsikt över havet.

Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus i Malmö invigdes 1898, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1867, och är ett av de äldsta och bäst bevarade kallbadhusen som fortfarande är i drift. Det är öppet nästan alla dagar på året och det finns separata områden för män och kvinnor, och du hittar två bastur och ett varmvattenbadkar i varje område. Det finns också en mysig restaurang på plats. Queer Kallis – ett inkluderande evenemang som hålls den första måndagen i varje månad – är öppet för alla, inklusive transpersoner och icke-binära personer.

Karlshamns Kallbadhus

Karlshamns Kallbadhus är ett nytt och mycket modernistiskt tillskott till kallbadhusscenen. Karlshamns Kallbadhus, designat av White Architects, öppnade 2015. Designmässigt är det så skandinaviskt som det bara går – tänk kantiga, perfekt balanserade linjer. Det ”flygande tefatet” på styltor har glasfönster från golv till tak för att optimera den spektakulära skärgårdsutsikten på denna idylliska plats. Badhuset är öppet året runt och har separata områden för män och kvinnor.

Saltsjöbadens Friluftsbad

Saltsjöbadens Friluftsbad, som grundades i början av 1900-talet i Stockholms skärgård, är ett av de sällsynta friluftsbadhus i trä som fortfarande är i drift på östkusten. Separata kallbadsområden finns för män och kvinnor, och det finns även en gemensam sandstrand att njuta av samt en populär restaurang. Detta badhus öppnar endast för större grupper under vintern, men under våren, sommaren och hösten är dörrarna öppna varje dag.