badbomb
Recept

Gör din egen badbomb

Att göra badbomber är en perfekt aktivitet en regnig eftermiddag. Badbomber är ett givet tillbehör för en härligare stund i badet och de är en fin present att ta med när man går bort till vänner och familj.

Experimentera med färger, tillsätt blommor från trädgården och använd olika former. När du väl har huvudingredienserna är det verkligen lätt att anpassa det här receptet till vad du redan har hemma.

Recept för badbomb

Tidsåtgång: 30 minuter plus 2-4 timmars torktid

Ingredienter

 • 100 g bikarbonat
 • 50 g citronsyra
 • 25 g majsmjöl
 • 25 g Epsom-salt (valfritt)
 • 2 msk olja – t.ex. solros-, kokos- eller olivolja.
 • ¼ tsk eterisk olja, t.ex. apelsin, lavendel eller kamomill
 • Några droppar flytande matfärg
 • apelsinskal, lavendel- eller rosenblad för att dekorera (valfritt).

Material

 • Blandningsskål
 • Visp
 • Plastformar (se nedan för idéer)

Så här gör du

 1. Lägg bikarbonat, citronsyra, majsmjöl och Epsom-salt i en skål och vispa tills det är helt blandat.
 2. Häll basolja, eterisk olja och matfärg i en liten skål. Blanda samman väl och kombinera oljan med färgämnet så mycket som möjligt.
 3. Tillsätt mycket långsamt oljeblandningen i de torra ingredienserna lite i taget och vispa mellan varje tillsats. När all olja är tillsatt, tillsätt några små droppar vatten och vispa igen (det kommer att bubbla när du tillsätter vattnet, så blanda in det snabbt). Du vill att blandningen ska klumpa ihop sig något när du trycker på den i handen och behålla sin form – den får inte vara för våt.
 4. Om du lägger till skal eller blomblad för att dekorera, släppa dem i botten av din valda form. Packa din blandning tätt ovanpå, tryck ner och jämna ut toppen med en tesked.
 5. Låt din badbomb torka i formen i 2-4 timmar och ta sedan försiktigt bort den. Den är nu redo att släppa ner i badet – se hur den sprudlar!

Vad kan jag använda som badbombsform?

Du kan använda allt flexibelt som form för dina badbomber, så titta gärna runt hemma efter saker du kan använda. Här är några idéer för att komma igång:

Yoghurt- eller puddingburkar
Julgransdekorationer
Plastförpackningar från leksaker
Isbrickor i silikon
Silikonformar för muffins i silikon
Kakformar av plast (lägg dem på en bricka)

Det enklaste är om man gör halva former eftersom det kan vara svårt att göra en sfär som håller ihop. Om du vill göra en hel sfär behöver du en tvåsidig form. Fyll båda sidorna lite för mycket med blandningen, tryck sedan ihop den ordentligt och fäst den med elastiska band medan den torkar. Var mycket försiktig när du tar ut dem ur formarna.

Tips när du ska göra badbomber

Var noga med att använda flytande matfärg, inte geler. Geler klumpar ihop sig när du tillsätter dem till bikarbonaten och det är svårt att blanda in dem.

När du har tillsatt vätskan till blandningen måste du arbeta snabbt för att blanda ihop allting och trycka ner det i formen så fort du kan.

För att låta dina badbomber torka, låt dem ligga oskyddade på en sval och torr plats. De tar längre tid att stelna i fuktigt väder.

Om du har mer än en färg, varför inte göra en regnbågsbadbomb? Lägg upp de olika färgerna i lager och de kommer att smälta ihop på ett vackert sätt.